Käytin Kertun toisella eläinlääkärillä, joka hoitaa myös akupunktiolla, jota suositeltiin meille. Syy ensisijaisesti oli mennä toiselle se, että tälle lääkärille oli helpompi saada aikaa kuin aiemmalle, mutta kiinnosti myös kuulla toisen lääkärin mielipide.
Kerttuhan ei ole edelleenkään ollut kunnossa, aiemmat akupunktiot olivat auttaneet mutta tuntuivat lähinnä oireiden (jumitukset ja kivut) hoidolta mutta itse syy näille oli mysteeri ja oireet palasivat koko ajan.

Eilen Kerttu tutkittiin huolella ja löytyi syitä, jotka osoittivat että Kerttu on selkävaivainen pahasti. Kertun hännän käyttö on todella olematonta ja varoo selkäänsä koko ajan ja liikkuu vaivalloisesti ja jäykästi. Myös kaulan ja lapojen alueella on kipeä. Suurin ongelma ilmeisesti on juuri selkäranka ja etenkin lantion alueella. Nämä selittää todella paljon Kertun käytöstä synnytyksessä sekä sen jälkeen, on ollut selkä kipeänä ja jokainen voi kuvitella miltä tuntuu synnyttää jos on selkä kipeenä... Eläinlääkärin mielestä siis ongelmaa selässä on ollut jo ennen pentuja, mutta synnytys oli ilmeisesti saanut selän ongelman voimistumaan/pahenemaan.

Kerttu on siis tällä hetkellä koko ajan kipeä vaikkakin ei ilmeisesti hirveän kipeä, mutta inhoittavalla tavalla kipeä kun kipua on monessa paikkaa ja on myös hermostoperäistä kipua. Kerttu tekee kaikkensa jotta ei tuntuisi kipua, mm. ei mene maahan kunnolla/lainkaan, ei ulkoile mieluusti, ei käytä häntäänsä, pitää selkänsä jännittyneenä ja nostaa lantiotaan ylöspäin liikkuessaan, jos takapäähän koskee niin väistää alta tai istuu samantein jne jne jne... Otsan rypistys
Kerttu on myös ollut viime aikoina kovin väsynyt, torkkuu istuallaan vähän väliä vaikka nukkuu päivän, ja tämäkin osoittaa sen että unen laatu on huonoa jatkuvien kipujen takia ja tästä syystä aloitettiin nyt Rimadyl.
Eläinlääkäri oli kuitenkin toiveikas, että Kerttu saadaan kuntoon, vaikka onkin jo kroonisesta kivusta kysymys, ja häntä taas heilumaan. Ensi viikolla alkaa hoidot, alkuun rauhoitettuna annetaan akupunktiota, jotta päästään tehokkaasti hoitamaan myös ne todella kipeät paikat ja jatketaan hoitoja tehokkaasti nyt sitten ja arvioidaan miten auttaa. Voi myös olla että nämä nyt varovaisesti tutkien löydetyt ongelmat olisi sekundäärisiä ja hoitojen alettua sieltä paljastuu vielä lisää.

Mutta tosiaan ei ole kyse siitä, että Kerttu stressais itsensä jumiin jostain tuntemattomasta syystä (aiempi arvio toisaalla), vaan on todellakin selkäongelmainen koira. Psyykkistä sillä on vain se, että on ollut pitkään kipeä ja koska kipua on kaikkialla niin on herkistynyt kivulle ja yrittää välttää sitä niin kovasti kuin vaan osaa (vrt. ihmistä joka kärsii kroonisesta kivusta) joka sitten aiheuttaa omituisuutta käytökseen.

Mutta pääasia, että vihdoinkin nyt löytyi selityksiä ja selviä syitä sekä selvää suunnitelmaa miten asiaa lähdetään hoitamaan Hymy

Ihana eläinlääkäri tokaisi lopuksi, *sinä et ole kuvitellut asioita eikä tämä koira ole luulosairas vaan kipeä ja selkävaivainen*